Menü Kapat

Bilgisayarımı Nasıl Hızlandırabilirim?

Merhaba arkadaşlar, bilgisayarlarımızda özellikle belli bir süre kullanımdan sonra yavaşlamalar görülmektedir. Bu yavaşlamalar oldukça can sıkıcı olmaktadır. “Bilgisayarım çok yavaşladı nasıl hızlandırabilirim?” gibi sorular bana çok gelmeye başladı. Bu yazımda sizlere anlatacağım yöntemlerle bilgisayarınızda gözle görülebilir hızlandırmalar yapabilirsiniz.

1- Gerekli Olmayan Dosyaları ve Programları Temizleme

Bilgisayarınızda işletim sisteminin kurulu olduğu sürücüde yeterli miktarda boş alan bulunmalıdır. Bilgisayarımızda yüklü olan ve kullanılmayan önemsiz programlar kaldırılarak ve dosyalar silinerek ekstra yer açılabilir. Bu şekilde işletim sistemi alan olarak daha geniş bir sürücüde daha performanslı çalışacaktır.

2- Kayıt Defterini ve Önbelleği Temizleme

Kaldırdığımız programların kalıntıları bilgisayarımızda kalabilmektedir. Bunun yanında bilgisayarımızda yüklü olup kullanmadığımız programlarda kayıt defterinde, sabit diskte ve aynı zamanda arka planda çalışarak, işlemci ve bellekte gereksiz işleme sebep olduklarından performans kayıplarına sebep olabilirler. CCleaner gibi ücretsiz sistem temizleme yazılımları sayesinde kayıt defterinde, önbellekte ve web tarayıcısında oluşan çerezler ve gereksiz dosyalar silinebilmektedir.

3- Disk Birleştirme Yapma

Disk birleştirme harddiskte onarma yapma işlemidir. Program yükleme, kullanma veya kaldırma durumlarında diskteki dosyalar parçalanmakta ve bozulmaktadır. Sistem bir dosyayı açmak istediğinde diskin farklı bölgelerinde o dosyanın parçalarını arayıp birleştirmeye çalıştığı için yavaşlamalar ve kasmalar yaşanır. Disk birleştirme sayesinde bu bozulmalar tespit edilerek onarılmaya çalışılır.

4- İlk Açılışta Başlatılacak Programları Belirleme

Bilgisayar açılırken bazı uygulamalar da hemen başlatılmaktadır. Bu da ram ve işlemci için ekstra yük oluşturmakta ve bilgisayarın geç açılmasına ve yavaş çalışmasına neden olmaktadır. Bu yüzden ilk açılışta gereksiz olan uygulamalar devre dışı bırakılmalıdır. Görev yöneticisine girerek “Başlangıç” kısmından bu uygulamalar devre dışı bırakılabilir veya etkinleştirilebilir.

5- Virüslerden ve Kötü Amaçlı Yazılımlardan Koruma

Bilgisayarımıza çeşitli sebeplerden dolayı kötü amaçlı yazılımlar bulaşabilmektedir. Bu yazılımlar arka planda çalışarak ram ve işlemciden yemekte ve bilgisayarın performansı düşmektedir. Bilgisayarımıza bir koruma yazılımı yükleyerek bunun önüne geçebiliriz.

6- Fiziksel Temizlik

Bilgisayarın donanım parçalarını belirli aralıklarla temizlemek oldukça önemlidir. Zamanla bilgisayarımızdaki fan ve diğer donanım parçaları tozlanabilmektedirler. Bunun sonucunda bu donanım parçalarında ısınmalar olacak ve tam performanslı çalışmayacaklardır. Bu yüzden belirli aralıklarla temizlik önemlidir.

7- Donanım Özelliklerini Yükseltme

Belki de bilgisayarımızda en etkili hızlandırmayı bu yöntem sayesinde yapabiliriz. Bilgisayarımız donanımsal olarak yeterli olmayabilir. Örneğin; ram 4 GB ve altı olabilir, harddisk (HDD) boyutu küçük olabilir veya HDD yazdırma ve okuma hızı düşük olabilir. Arkadaşlar bilgisayarınıza en az 8 GB ram ve SSD bir harddisk takmanız tabiri caizse bilgisayarınızı uçurabilir. Tabi bu yöntem en maliyetli yöntemdir.

8- Format Atma

Arkadaşlar bu yöntemi en alta yazmamın nedeni bunu en son çare olarak düşünmenizdir. Çünkü bu yöntem biraz uğraştırıcı olabilmektedir. Format atmadan önce yedek almak, işletim sistemini yeniden kurmak, sürüleri kurmak/güncellemek, programları yüklemek diğer yöntemlere göre biraz daha fazla zaman alabilmektedir. Bu yöntem sayesinde kayıt defteri yenilenir, disk birleştirme yapılır, kötü amaçlı yazılımlar gider vs. olduğu için bilgisayarımız bir hayli hızlanabilmektedir.

Arkadaşlar aklıma gelenler şimdilik bunlar. Zaman içinde aklıma gelecek yeni şeylere göre bu yazıyı güncelleyeceğim. Şimdilik herkese kolay gelsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir