Merhaba arkadaşlar, bu yazımda sizlere Word programında çalışmamıza bir kısmı roma rakamları ile bir kısmı ise normal rakamlar ile olmak üzere iki farklı formatta sayfa numarası verme işleminden bahsedeceğim.
Bilindiği üzere yüksek lisans, doktora ve bitirme tezlerinde, staj raporlarında genelde ilk sayfa kapak olur. Sonraki 8-10 sayfa roma rakamları ile numaralandırılır ve kalan sonraki sayfalar ise normal rakamlar ile numaralandırılır.
İki farklı formatta numara verme işlemi yukarıda bahsettiğim tezlerden herhangi birini yazanlar için genel bir problem olabilmektedir. Tam tezi yazdık enstitüye veya hocaya teslim edelim derken bu sorun tez yazım sürecinden daha sıkıntılı ve stresli olabilmektedir. Özellikle çevremdeki arkadaşların bu konuda benden yardım istemeleri böyle bir yazı yazma gereği oluşturdu. Sözü fazla uzatmadan hemen yapılma aşamalarına geçeyim.
Yapacağımız örnek uygulamada ilk sayfa kapak olacak ve numara olmayacak. Kapaktan sonraki 6 sayfa roma rakamları ile numaralandırılacak ve roma rakamları ile numaralandırılan sayfalardan sonraki 5 sayfa normal rakamlar ile numaralandırılacak. Bu şekilde toplam 12 sayfalık bir çalışma olacak. Tabi bu örnek olduğu için sayfa sayısı az. Buradaki mantığa göre dilediğiniz kadar fazla sayfaya bu işlemi uygulayabilirsiniz. Örnek dosyayı da sizlerle paylaşacağım.
İşlem Adımları
1- Kapak sayfasında numara olmayacak. 6 sayfa roma rakamı (i, ii, iii) olacak ve kalan 5 sayfa normal rakam (1, 2, 3) olacağı için belgemizi üçe ayıracağız.
2- Öncelikle kapak sayfasının sonuna gelip imleci tıklıyoruz ve üst menülerden Sayfa Düzeni/Kesmelere/Sonraki Sayfa diyerek kapak sayfasının bölümünü oluşturuyoruz.
3- Ardından roma rakamı vereceğimiz bölümün sonuna gelip yukarıdaki işlemi tekrarlıyoruz. Yani üst menülerden Sayfa Düzeni/Kesmelere/Sonraki Sayfa diyoruz. Bu şekilde belgeyi üç bölüme ayırmış olduk.
4- Roma rakamı vereceğimiz bölümün ilk sayfasına gelip üst menülerden Ekle/Sayfa Numarası/Sayfanın Sonu-Başı diyoruz.
5- Sayfa numarası ekledikten sonra herhangi bir sayfa numarasına sağ tıklayıp sayfa numaralarını biçimlendir diyerek sayı biçimini roma rakamı, başlangıcı “i” seçiyoruz. Böylelikle roma rakamı vereceğimiz bölüme sayfa numarası vermiş olduk.
6- Şimdide normal rakam vereceğimiz bölümün ilk sayfasına gelip üst menülerden Ekle/Sayfa Numarası/Sayfanın Sonu-Başı diyoruz. Sayfa numarası ekledikten sonra herhangi bir sayfa numarasına sağ tıklayıp sayfa numaralarını biçimlendir diyerek sayı biçimini normal rakamı, başlangıcı “1” seçiyoruz.
Not: Eğer roma rakamı ekledikten sonra normal rakam ekleyeceğimiz bölüme de sayfa numarası eklendiyse (eklenmişse muhtemelen başlangıç sayfa numarası 1’den başlamamıştır) sayfa numarasına sağ tıklayıp sayfa numaralarını biçimlendir diyerek başlangıcı “1” olarak seçelim.
7- Çalışmamıza hem roma rakamı hem de normal rakam ekledik. Ama kapak sayfasına da sayfa numarası eklendi. Kapak sayfasından sayfa numarasını kaldırmak için kapak sayfasındaki sayfa numarasına çift tıkladıktan sonra sağ tıklayalım ve üst menülerde açılan “Üstbilgi ve Altbilgi Araçları” menüsünün altında yer alan “İlk Sayfada Farklı” seçeneğini işaretleyelim.
Arkadaşlar eğer tüm adımları eksiksiz bir şekilde yaptıysanız muhtemelen yapmak istediğinizi yapmışsınızdır. Sorun olursa yorum yaparak sorularınızı sorabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim, kolay gelsin.
Örnek çalışma dosyasını indirmek için tıklayınız.
İyi günler diliyorum
Adım yasin kuruçay. u.ü. doktora yapıyorum.
söylediklerinizi yapmaya çalıştım ama beceremedim.
mail olarak atsam benim sayfa numaralarını ayarlamanız mümkün mü acaba?
söylediklerinizi yapıyoruz olmuyor
Tam olarak nerede sorun yaşıyorsunuz? Muhtemelen ya bölümlere ayırma işleminde hata yapmışsınızdır ya da adımlardan birini eksik/yanlış yapmışsınızdır. Tüm adımları yazdığım şekilde eksiksiz yapınca bir sorun olacağını düşünmüyorum.