Menü Kapat

Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda sizlere bilgisayar alırken dikkat edilmesi gereken hususları anlatmaya çalışacağım. Malum günümüzde artık neredeyse her şey bilgisayarlar üzerinden yapılıyor. Bu da insanların bilgisayar almalarını gerekli kılıyor. Bilgisayar almadan önce mutlaka hepimiz bir kararsızlık yaşamışızdır. Hangi markayı alsam? İşlemcisi ne olsa? Ram’i kaç GB olsa? Masaüstü mü yoksa dizüstü mü alsam? gibi sorular kafamızı mutlaka meşgul etmiştir. İşte bu sorulara cevap verip, bilgisayar alacaklara bir nebze yardımcı olmak adına böyle bir yazı yazma gereği duydum.

Eğer yeni bir bilgisayar alacaksak, ilk başta kendimize şu soruyu sormalıyız. Ben bu bilgisayarı hangi amaçla kullanacağım? Evet arkadaşlar en önemli sorumuz bu. Çünkü bu sorunun cevabına göre cebimizden çıkacak paranın miktarı belirlenecek. Bu soruya cevap verdikten sonra sormamız gereken bir diğer soru ise şu olmalı; Ben nereye gidersem bilgisayarımda benimle mi gelecek yoksa sadece işim olduğu zaman mı bilgisayarımın yanına gideceğim? Bu sorunun cevabı da bilgisayarımızın masaüstü mü yoksa dizüstü mü olacağının kararını verecek.

Bu iki sorunun cevabını verdikten sonra artık alacağımız bilgisayarın donanım özelliklerini seçmeye başlayabiliriz. Tabi burada yazmadığım ve bilgisayar alımını doğrudan etkileyecek bir ayrıntı(para) daha var ama şimdilik bunun üzerinde durmayacağım. Donanım parçalarına değinirken bu ayrıntıya da siz karar verin 🙂

Bilgisayar Hangi Amaçla Kullanılacak?

Alacağımız bilgisayar günlük ev işlerinde kullanılacaksa (internete girme, video izleme, ofis programlarını kullanma gibi) böyle özellik olarak abartmanın bir anlamı yok. Ortalama bir i3 işlemci, 4 GB ram, tümleşik ekran kartı varsa harici almaya gerek yok gibi özellikler iş görebilir.

Oyun bilgisayarı alacaksak özellikle ekran kartının harici olması, kapasitesinin ve bit değerinin yüksek olması gerekir. Aynı zamanda SSD harddisk olması oyunların daha rahat oynanmasına olanak tanıyacaktır. Tabi bunların yanında ram ve işlemci de oyun için dikkat edilecek donanım parçalarıdır.

Böyle daha çok okul için bir bilgisayar alacaksak, yeri gelecek çizim programları gibi program yükleyeceksek, yeri gelecek oyun oynayacaksak i5-i7 işlemcili, minimum 8 GB ramli, harici bir en az 2 GB 128 bit-256 bit ekran kartı kapasiteli bilgisayar işimizi görür diye tahmin ediyorum. SSD olup olmaması size kalmış, olmasa da olur ama olsa daha iyi olur. Şimdi bu donanım parçalarını tek tek bir gözden geçirelim.

Anakart

Bilgisayarın en önemli donanım parçalarından biridir. Üzerinde diğer donanım parçalarını barındırır ve haberleşmelerini sağlar. Arkadaşlar eğer masaüstü bir bilgisayar toplayacaksanız, size tavsiyem diğer donanım parçalarını topladıktan sonra anakart seçimini yapın. Çünkü bilindiği üzere her anakart her donanım parçasını desteklemez. Bu yüzden önce ram, işlemci, ekran kartı vs. seçtikten sonra bu seçilen donanım parçalarını destekleyecek bir anakart seçin. Örneğin; siz 8 GB’lık iki adet ram seçtiniz diyelim seçeceğiniz anakartta da en az 2 adet 8 GB destekli slot olmalıdır.

İşlemci

Bir diğer önemli donanım parçalarından biri de işlemcidir. Bilgisayarda tüm işlemlerin yapıldığı yerdir. Temel olarak piyasada 2 tane işlemci markası bulunmaktadır. Bunlardan biri Intel diğeri de AMD’dir. Aynı düzeydeki bir intel marka işlemci ve bir amd marka işlemciyi fiyat olarak kıyaslarsak intel’in daha pahalı olduğunu görürüz. Burada illa şu markayı seçin demeyeceğim. Bunun kararını siz verin. Çünkü ortada ciddi fiyat farkları olabilir. Ama sen hangisini kullanıyorsun derseniz, ben intel kullanıyorum derim 🙂

Tabi burada bu işlemcilerin kendi içlerinde de türleri vardır. Örneğin; intel’in Celeron, Core 2, i3, i5, i7, i9 gibi daha yazmadığım farklı özellikte türleri var. Bunlar bile kendi içinde farklı türlere ayrılmaktadır. Mesela i5 işlemcinin 1.nesil, 2.nesil, 3.nesil gibi farklı cache belleklere ve Ghz’lere sahip modelleri bulunmaktadır. Şöyle bir kıyaslama yapılabilir. i5 işlemci i3 işlemciden daha iyidir. Evet doğrudur ama burada bu kıyaslamayı yapmadan önce bu işlemcilerin hangi nesil olduğuna bakmak lazım. Örnek verecek olursak; i5 i3’ten iyi ama i3’ün 6.nesil işlemcisi i5’in 4.nesil işlemcisinden daha iyi diyebiliriz. İşte bu ayrıntılara dikkat etmek lazım.

Ram

Ram bilgisayarın hızını doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden ram seçerken kapasitesine ve frekansına dikkat etmek lazım. Eğer basit işler için kullanılacaksa 4 GB ram yeterli olabilir ama bilgisayar biraz daha üst seviye için kullanılacaksa en az 8 GB, DDR4 veya DDR5 olmasında fayda vardır.

Ekran Kartı

Görüntünün ekrana aktarılmasını sağlar. Genelde bilgisayar anakartlarında bir tümleşik(onboard) ekran kartı olur. Bu sayede ekrana görüntü aktarılır. Ama bu her anakartta tümleşik ekran kartı olacağı anlamına gelmez, olmayabilir. Tümleşik ekran kartı ile film izleme, ofis programlarını kullanma ve internette gezinme gibi işlemler rahatlıkla yapılabilir. Ama yok ben oyun oynayacağım, çizim programlarını kullanacağım derseniz tümleşik ekran kartının yanında harici bir ekran kartına ihtiyaç duyacaksınız. Piyasada temel olarak NVIDIA ve AMD olmak üzere iki adet ekran kartı markası bulunmaktadır. Burada da illa şu markayı seçin demeyeceğim. Ama AMD’nin oyunlarda performanslı olduğunu biliyorum. Fiyat olarak da Nvidia AMD’ye göre daha pahalı. Ekran kartı seçerken GB’ına ve bit değerine dikkat edilmelidir.

Harddisk

Bilgisayarda verilerimizi kaydettiğimiz, işletim sistemini kurduğumuz donanım parçasıdır. Burada harddisk alırken dikkat etmemiz gerek iki temel husus vardır. Bunlardan biri hızı, diğeri de boyutudur. Eğer arşivleme yapacaksak, dosyalarımız çoksa en az 1 TB seçmekte fayda vardır. Yok normal kullanım için olacak ise 500 GB olmasında fayda vardır. Bir diğer husus hız. Bilgisayarda yapılacak işlerde yazdırma ve okuma hızlarının yüksek olmasını istiyorsak eğer harddiskimizin SSD olması lazım. SSD diğerine göre tahmin edeceğiniz üzere biraz pahalı. Bunun da seçimini yapmak size kalmış 🙂

harddisk

Alacağınız bilgisayar dizüstü olacaksa; ekranının kaç inç olacağının ve markasının ne olacağının kararını siz vereceksiniz. Ben marka önermem arkadaşlar sadece donanım özelliklerine bakarım. Yine boyutu da sizin bileceğiniz bir iş. Dizüstü bilgisayarlar genel olarak 15,6 inç’tir. Bu boyutun daha büyük ve daha küçük olanları mevcuttur.

Toplayacağınız bilgisayar masaüstü olacaksa; kasa tipine, fan sayısına, içindeki güç kaynağının kapasitesine(bu donanım parçalarının kullanacağı enerjiye göre değişeceği için yazmadım), monitör boyutuna ve markasına, hoparlör olup olmayacağına ve hatta mouse ve klavyesine karar vermek de size kalmış 🙂

Bilgisayar alma/toplama konusunda umarım bu yazım faydalı olmuştur. Diğer yazılarımda görüşmek dileğiyle, kendinize iyi bakın.

2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir