Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere Sql Server’da tablo birleştirmek için kullandığımız Sql Join türlerinden biri olan inner join’den bahsedeceğim. Sql Join türlerinin ne olduğu ve nasıl kullanıldığı hakkında örnekler vererek anlatacağım. Tabi bu komutları kullanabilmemiz için en az iki tabloya ihtiyaç vardır. Ben Sql Server veritabanıma “Fakulte” ve “Bolum” adında iki adet tablo oluşturdum. Örnekleri bu tablolar üzerinden yapacağım.
Inner Join
Inner Join komutu iki veya daha fazla tablodaki ilişkili alanları seçip göstermek için kullanılabilir. Belki de en çok kullanılan Join türüdür. (En azından benim için öyle 🙂 ) Bu komut ortak alana sahip iki veya daha fazla tabloyu birleştirmek için kullanılır. Daha iyi ifade etmek için küme çizerek göstermek istiyorum.
Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere inner join, fakülte ve bölüm tablolarının ikisinde de ortak olan alanları alır ve birleştirir. Daha iyi anlamak için bir örnek üzerinden göstereyim.
Şimdi bu iki tabloda da ortak olan alan “BolumNo” olduğu için biz bu alan üzerinden işlem yapacağız. Sözü fazla uzatmadan hemen sql kodumuzu yazalım.
select * from Fakulte f
inner join Bolum b on b.BolumNo=f.BolumNo
kodumuz bu kadar arkadaşlar. Çıktısı aşağıdaki resimdeki gibi olacaktır.
Biz burada tüm alanları gösterdik. İsterseniz sadece fakülte adı ve bölüm adını gösterelim. Bunun için sql kodumuzda sadece şu değişikliği yapmamız yeterli olacaktır.
select f.FakulteAdi,b.BolumAdi from Fakulte f
inner join Bolum b on b.BolumNo=f.BolumNo
Inner Join bu kadar arkadaşlar. Bundan sonraki yazılarımda left join ve right join komutlarından da bahsedeceğim. Kendinize iyi bakın.