Menü Kapat

WordPress Kurulumu (Resimli Anlatım)

Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere WordPress kurulumundan bahsedeceğim. Kurulumdan bahsetmeden önce WordPress’in ne olduğundan biraz bahsedelim.

WordPress Nedir?

Bildiğiniz üzere bir web sitesi kurmak için hem tasarım(Css,Html vs.) hem de kodlama (Php,Asp.Net,Java vs.)bilmek gerekir. Bu ikisini birleştirip isteğimiz doğrultusunda güzel bir site yapıp yayınlayabiliriz. Ne yani bunları bilmeyen site kuramaz mı? Tabi ki de kurabilir. Nasıl kurabilir? İşte WordPress bu noktada devreye giriyor. (Kodlama bilgisi gerektirmeden site kurabileceğimiz farklı uygulamalar da mevcut fakat bizim burada odak noktamız WordPress) WordPress kurulumu ve kullanımı oldukça basit olan, ücretsiz, açık kaynak kodlu, Php tabanlı bir içerik yönetim sistemidir diye tanımlayabiliriz. WordPress’in gelişmiş ara yüzü sayesinde tıklamalarla, sürükleyip bırakmalarla sitemize yazı, kategori, bileşen vs. ekleyebilir tasarımsal olarak değişiklik yapabiliriz.

WordPress bize birçok ücretsiz tema seçeneği sunmaktadır. Bunun yanında geliştiricilerin sunduğu ücretsiz eklentiler de mevcuttur. Biz sitemizin kullanım amacına göre(e-ticaret, magazin, haber, blog gibi) uygun bir tema seçip birkaç tıklamayla tasarımını tamamen değiştirebilir istediğimiz gibi şekillendirebiliriz.

WordPress’te kodlar açık olduğu için var olan tema üzerinde kod bilgimizi kullanarak değişiklik yapabiliriz. Tabi burada tema üzerinde değişiklik yapabilmemiz için bir domain ve host satın almış ve WordPress’imizi buraya kurmuş olmamız gerekiyor. Domain ve host almadan da WordPress’i kullanabiliriz. Fakat tema üzerinde oynama yapamayız. Ama tema değiştirebilir, bileşen ekleyebiliriz. Ayrıca sitemizin adresi “alanadı.wordpress.com” gibi olur. Ama bir alan adı ve host alıp WordPress  kurarsak sitemizin adresi “alanadı.com” olur. Örneğin; isabingol.com Arkadaşlar WordPress hakkında bu kadar teorik bilgi yeter. Şimdi WordPress kurulum aşamalarına geçebiliriz.

WordPress Kurulumu

Arkadaşlar ben WordPress’i Wampserver kullanarak localhost’a kuracağım. Zaten localhost’tada satın aldığımız host’tada kurulum aşamaları aynı. Sadece klasör yolları farklılık gösterebilir. Fazla lafı uzatmadan kuruluma geçelim. Öncelikle phpMyAdmin’i açarak bir veri tabanı oluşturalım. phpMyAdmin’in kullanıcı adı “root” ve şifresi yoktur.

Veritabanı adını ben “sitedb” yaptım siz istediğiniz ismi verebilirsiniz. Ardından “Oluştur” butonuna tıklayarak veritabanımızı oluşturuyoruz. Şimdi de WordPress’i bu adresten ücretsiz olarak indirelim. Rar uzantılı olarak inen dosyayı klasöre çıkar diyelim. Wampserver kullananlar için C:\wamp64\www\site yolunu izleyerek “site” adında bir klasör oluşturdum. Bu klasörün içine çıkardığımız WordPress dosyalarını atacağız. Dosyaları klasöre kopyaladıktan sonra tarayıcımızı açalım ve adres çubuğuna localhost/site yazıp enter tuşuna basalım.

1- Aşağıdaki gibi bir görsel gelecek. Burada “Başlayalım” butonuna basalım ve devam edelim.

2- İkinci aşamada bizden veritabanı bilgilerini isteyecek. Burada da gerekli bilgileri girelim ve “Gönder” butonuna tıklayalım.

3- Eğer bir önceki adımda bilgileri doğru bir şekilde girdiyseniz aşağıdaki görselle karşılaşmış olmanız gerekir. Burada “Kurulumu çalıştır” butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

4- Bu kısım önemli bir kısım. O yüzden bilgileri daha dikkatli girmeye çalışalım. Site başlığı kısmı sitemizde görünecek kısım olduğundan sitemiz ne üzerine olacaksa ona yönelik isim versek daha uygun olur. Kullanıcı adı ve şifre kısmı WordPress admin paneline giriş için kullanılacak. O yüzden bu bilgileri bir yere not etmekte fayda var. Bilgileri doldurduktan sonra “WordPress’i kur” butonuna tıklayalım.

5- Başarılı sonucunu aldıktan sonra “Giriş” butonuna tıklayarak yönetim paneline giriş yapabiliriz.

Arkadaşlar WordPress kurulumu bu kadar. Bundan sonra yönetim paneline girip bir tema seçerek sitenizi yapmaya başlayabilirsiniz. İlerleyen yazılarımda WordPress yönetim panelinin kullanımından bahsetmeyi düşünüyorum. Ama en iyi öğrenme şekli yaparak-yaşayarak öğrenmedir. Bu yüzden siteye girin kurcalayın korkmayın bir şey olmaz en fazla siteyi yeniden kurarsınız. Ama öğrenmiş olursunuz. Zaten amaç da bu. Neyse fazla gevezelik etmeden yazıyı sonlandırayım. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle kendinize iyi bakın, iyi çalışmalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir